Kemiolympiaden

Ett metalliskt grundämne, X, reagerade fullständigt med 1,202 dm^3 syrgas vid trycket 101,3 kPa och temperaturen 20,0 °C. Då bildades en metalloxid med formeln X_2O_3 och massan 6,25 g. Vilken metall kan det vara?

Omgång 1, 2014

kemiolympiadenlogo

Kemiolympiaden anordnas av Svenska kemistsamfundet och är en tävling i kemi för gymnasieelever.

Tävlingen består av tre delar:

Omgång 1 sker på hösten som är en frivillig övningsomgång, som hålls ute på skolorna. Deltagarna ställs inför ett prov med en blandning av lättare och svårare teoriproblem från Kemi 1 och Kemi 2, ofta insatta i något vardagligt eller aktuellt sammanhang.

Omgång 2 sker på våren och fungerar som kval till finalen. Även detta prov hålls ute på de skolor som deltar. Man kan vara med oavsett om man deltog i första omgången eller inte. Provet består av utmanande teoriproblem baserade på stoff från både Kemi 1 och Kemi 2. Resultaten i den här omgången ligger även till grund för lagtävlingen, där varje skola får räkna ihop sina tre bästa resultat och tävla om pengapriser.

Finalen hålls senare under våren och de som skriver toppresultat på omgång 2 bjuds in att delta. Under ett par tävlingsdagar testas både den teoretiska och experimentella förmågan, ofta på områden som ligger lite utanför gymnasienivå. Mellan proven finns det gott om tid att socialisera, så en plats i finalen är en utmärkt chans att lära känna andra kemiintresserade gymnasieelever.

Efter finalen väljs de fyra bästa deltagarna ut, som tillsammans bildar det svenska kemilandslaget. Laget får under sommaren vara med på ett träningsläger, den skandinaviska kemiolympiaden och slutligen den internationella kemiolympiaden (IChO), vilket innebär en sommar fullspäckad med nya kunskaper, upplevelser och vänner.

På kemiolympiadens hemsida finns mer information, tidigare prov och ett formulär där lärare kan anmäla sin skola.

Information

Tävling
Kemiolympiaden

Internationell tävling
International Chemistry Olympiad (IChO)

Arrangör
Svenska Kemistsamfundet

Besök hemsidan