Kvaltävlingen i Skolornas matematiktävling 2014 genomförd

SMT-Kval 2014

Över 50 personer skrev provet i Danderyds Gymnasiums aula.

Tisdagen den 30 september skrev gymnasieelever (och en och annan högstadieelev) på skolor över hela landet kvalet till Skolornas matematiktävling. I fem timmar kämpade de tappert med sex svåra uppgifter, som i år behandlade tågresor, medelvärden, geometri, kombinatorik och talteori.

Om ett par veckor rättas skrivningarna och de omkring 20 bästa tas ut för en final i Göteborg.


Martin Hesselborn, som går tredje året på Norra Real, var med.

Hur gick det?
Kvalet i tisdags gick jättebra! Jag är ganska säker på att jag löste alla sex problem, så finalplatsen känns säker :)

Hur är det att tävla i matematik?
Att tävla i matte är generellt väldigt roligt. Själva känslan av att sitta ner fem timmar med riktigt svåra och utmanande uppgifter är fantastisk, och särskilt när man löser dem ;). I årets kval gillade jag femte uppgiften mest. Den var kombinatorik, vilket tillsammans med geometri är mitt favoritområde, och den var en riktig utmaning.

Martin Hesselborn

Martin Hesselborn

Varför tävlar du i matematik?
Jag tävlar i matte för att det är kul. Jag finner det lika roligt som att spela datorspel eller lyssna på musik. Men det känns också meningsfullt, som att jag utvecklar förmågor jag kommer ha nytta utav hela livet. Dessutom är det onekligen tillfredsställande att vara bra på något. [...] Då känns det som att man hör hemma här.


Elsa Rimhagen, som går i nionde klass på Internationella Engelska Skolan i Linköping, deltog också, trots att hon är grundskoleelev.

Hur gick det i kvalet?
Jag tyckte att det gick mycket bättre än vad jag hade trott, för innan tänkte jag att en mattetävling för gymnasiet skulle vara full med sådana frågor som man bara tittar på och sen ger upp, men så tyckte jag inte att det var utan jag kände att jag kunde iallafall testa lite på de flesta frågorna. Så på så sätt tyckte jag att det gick jättebra men sen vet jag inte hur resultatet blev, men det spelar inte någon roll just nu känner jag.

Du var med i kvalet trots att du fortfarande går i grundskolan. Vad fick dig att delta?
Det var min mattelärare som frågade om jag ville och då kände jag först nej, att jag aldrig skulle klara det men sen så kände jag att det är ju alltid kul att testa på nya saker! :)

Rimfoto-3684

Elsa Rimhagen


Hur fick du reda på att tävlingen fanns?
Det var också min mattelärare som berättade och så var det genom ett föredrag på min skola.

Hur skulle du beskriva årets kval?
Jag kan ju inte jämföra med något annat år eftersom det här är mitt första, men jag skulle nog beskriva det som utmanande och att det var lite som HMT fast svårare. För mig iallafall, så fick jag inte ut alla svaren men jag kunde ändå börja lite på problemet. Frågorna var uppbyggda på ett sätt att även fast det var så pass svårt så kunde jag iallafall komma fram till något även om det inte var svaret.

Tror du att du kommer till final?
Nej, det tror jag verkligen inte. Haha, nej men jag tror att de som kommer till final har kommit fram med fler och bättre svar än vad jag har.

Lärde du dig något?
Alltså jag vet inte om jag direkt lärde mig något nytt om matte när jag skrev tävlingen, men jag tror att jag fick iallafall träna mig själv lite på mitt tålamod och att kunna sitta still och koncentrera mig så länge. Jag fick även träna mig själv på att skriva bättre svar och det kan man nog säga att jag lärde mig under skrivningen då det var så pass lång tid att jag hann skriva svaren detaljerat och det tycker jag är ett framsteg för mig. Och i diskussioner med andra deltagare efter tävlingar brukar jag dock lära mig en del ;)