Baltic Way 2014 – Ett av Sveriges bästa resultat någonsin

Svenska laget på Baltic Way 2014 under prisutdelningen, f.v. Lars Åström, David Wärn, Åke Andersson, Malte Larsson, Tianfang Zhang, Qimh Xantcha och Rebecca Staffas. Längst till höger: tävlingens juryordförande. Källa: http://mif.vu.lt/balticway2014/?page_id=45

6-10 november gick 2014 års upplaga av Baltic Way, en matematisk lagtävling för länderna runt eller inte alltför långt från Östersjön. Deltagaren Lars Åström, kvalificerad dit genom Skolornas Matematiktävling, berättar om sina upplevelser.

 

Baltic Way började för oss deltagare onsdagen den femte november. Deltagarna och ledaren Qimh Xantcha träffades på flygplatsen i Vilnius dit skåningarna Malte Larsson och Lars Åström, göteborgaren Åke Andersson och stockholmarna David Wärn, Tianfang Zhang och Qimh hade åkt var för sig. Vi åkte vidare till hotellet och checkade in. Därefter var det dags för middag och efter den började träningen.

Laget åkte till Vilnius en dag tidigare än vad man normalt sett gör, för att få tid med en dags träning. Det blev två timmar geometri, två timmar algebra, två timmar talteori och två timmar kombinatorik. Laget blev mer och mer sammansvetsat och mer och mer insatta i varandras styrkor och svagheter. Det kändes bra, vi löste det mesta som kom i vår väg, vilket kändes lovande inför tävlingen.

På torsdagen, den sjätte, bytte vi hotell till det officiella för tävlingen. Därefter stod några tidsfördrivande aktiviteter på schemat under kvällen och nästkommande dag. Vi fick se Vilnius äldre delar och orten Trakai, som bland annat hade ett slott. Där fick vi skjuta armborst och pilbåge.

Snart var dagen äntligen kommen! Lördagen, tävlingsdagen, var här. Efter en kort och slarvig invigningsceremoni blev vi utplacerade i salar. Och så började tävlingen.

Det gick snabbt i början. Tävlingen var 4,5 h lång. Vi hade löst fyra uppgifter av tjugo efter 45 minuter och efter ytterligare 45 minuter var åtta lösta. Under de resterande tre timmarna gick det som förväntat trögare men när laget gick ut ur skrivsalen (15 minuter efter utsatt sluttid eftersom ingen kom och avslutade provet!) var vi nöjda. När Rebecca Staffas, vår deputy leader, sa att man skulle lösa uppgift 20 med modulo 2 blev vi däremot lite besvikna att vi inte hade löst även denna uppgift eftersom David nu kunde lösa den på en minut. Men att lösa 4 algebra-, 4 kombinatorik-, 3 geometri- och 3 talteoriuppgifter är inte dåligt.

Det traditionsenliga snacket med övriga nordiska länder om hur mycket varje land hade löst var ett sant nöje! Vi såg ut att ha löst 4 uppgifter fler än näst bästa nordiska land.

Under söndagens lunch kom så den obligatoriska ”utskällningen” från lagledarna. Denna lunch används av de flesta ledarna till att dra ner lagens förväntningar på poäng och placeringar. De deltagare som var med förra året kunde dock känna igen sig och undertecknad var fortfarande hoppfull om att laget skulle få poäng för 14 lösta(dvs. 5*14=70p). I efterhand erkände Rebecca och Qimh att det hade varit svårare än vanligt att ge oss den berömda ”hårtorken” eftersom våra lösningar och vårt resultat var bra. Trots detta hade laget en mycket nervös eftermiddag innan prisceremonin skulle äga rum.

På prisceremonin fick vi sedan till slut reda på resultatet – Sverige kom 5a med 70poäng. När vi fick reda på detta och att vi slog bland andra Vitryssland och de regerande mästarna Lettland, var laget extremt nöjt. När vi fick reda på att vi var en ynka uppgift ifrån att komma tvåa blev vi mindre nöjda. Vi behövde alltså bara löst den där j*vla tjugan, eller någon annan liten uppgift.

Efter avslutningsmiddagen satt alla lagen och spelade brädspel. Utom ett. Sverige satt istället och kollade lösningar på våra olösta problem. Så nära vi var att komma tvåa! Fem små poäng! En liten uppgift! Men att vårt resultat var utomordentligt var det ingen fråga om. Ledarna berättade hur i princip alla andra ledare gratulerat till det suveräna resultatet. Men ändå. Fem poäng från tvåan.

Med lite perspektiv kan vi ändå vara rätt nöjda. Vi fick fler poäng än om man summerar den bästa poängen som något annat nordiskt land fick på varje uppgift. Vi var med i toppstriden i en lagmattetävling. Lilla Sverige pressade Polen och Tyskland. Hur ofta händer det? Vår knappa vecka i Vilnius, Litauen, avslutades med leende på läpparna och vetskapen att vi knappar in på de större matematiknationerna – trots vad alla Pisaundersökningar visar!

Fullständig placeringslista

1. St. Petersburg 86 av 100

2. Tyskland 75

3. Polen 74

4. Litauen 73

5. Sverige 70

6. Vitryssland 64

7. Island 50

8. Lettland 47

9. Norge 46

10. Estland 40

11. Finland 29

12. Danmark 25

Skrivet av: Lars Åström