Fyra vidare till final i Astronomiolympiaden

Astronomikvalet har blivit rättat och nu börjar andra steget i uttagningen till Internationella Astronomiolympiaden i Bulgarien i höst. Finalisterna ska nu bli drillade i astronomi inför sista uttagningsprovet. Vi har ställt några frågor till två av finalisterna om vilka de är och vad de har för förväntningar.

 


 

Hera Wettergren

Hera Protopapas Wettergren

Namn: Hera Protopapas Wettergren
Årskurs: 2
Skola: Rymdgymnasiet, Kiruna

Vad tyckte du om första rundan i astronomiolympiaden?
Den var mycket roligare än jag hade väntat mig! Uppgifterna var väldigt kreativt utformade och det blev aldrig tråkigt, som det ofta blir på prov i skolan.

Har du sysslat med astronomi innan? Hur då?
Jag har varit aktiv i Astronomisk Ungdom i ett par år och både arrangerat och deltagit i olika astronomiaktiviteter och -evenemang. Under högstadiet fick jag chansen att observera med Onsala Rymdobservatoriums studentteleskop SALSA och numera ägnar jag mig mycket åt astronomi både på fritiden och i skolan. Mitt gymnasiearbete kommer att handla om stjärnan Eta Carinae.

Vad gör du förutom astronomi? Har du deltagit i några andra vetenskapstävlingar?
Jag har inte deltagit i någon vetenskapstävling förut. Utöver astronomin sjunger jag klassisk musik, både solo och i kör, och läser en massa skönlitteratur. Jag är också lite av en föreningsnarkoman.

Hur ser du fram emot korrespondenskursen och andra rundan i olympiaden?
Korrespondenskursen ser jag väldigt mycket fram emot! Det var nog den, mer än själva olympiaden, som verkligen lockade mig att delta. Men självklart ser jag fram emot andra rundan också.

Vinner du?
Det hoppas jag såklart, men jag deltar mer för att det är roligt och lärorikt än för att vinna.


 

John Olof Hallman

John Olof Hallman

Namn: John Olof Hallman
Årskurs: 2
Skola: Kitas gymnasium, Göteborg

Vad tyckte du om första rundan i astronomiolympiaden?
Första rundan var rolig, frågorna var lagom svåra och innehöll som tur är inte några kunskapsfrågor. Visste inte vad jag skulle förvänta mig från den här rundan, så har inget mer att säga.

Har du sysslat med astronomi innan? Hur då?
Har alltid varit väldigt intresserad av hur rymden funkar, har t ex läst vetenskapsmagasin sedan runt 6-7 års ålder. Jag har dock aldrig varit särskilt bra på att komma ihåg namn på objekt, var mest intresserad av dess historia och hur stor rymden är.

Vad gör du förutom astronomi? Har du deltagit i några andra vetenskapstävlingar?
Svenska Mattetävlingen! Åker också konståkning. Har några mindre, ointressanta hobbys.

Hur ser du fram emot korrespondenskursen och andra rundan i olympiaden?
Hoppas få lära mig något man inte kan få ur fysiken eller matematiken, ser också fram emot att få möta konkurrensen och se hur bra de är.

Vinner du?
Beror på om jag är bäst eller inte.