Lingolympiaden

Lingolympiaden är en tävling i språk och logik för gymnasieelever. Den svenska tävlingen är en uttagning till den internationella finalen, som bland annat hållits i Pittsburgh, Peking och Sankt Petersburg. Problemen kommer i många olika typer – det kan handla om hur afrikanska stammar beskriver döden, hur hjärnan processar ord, hur eskimåer böjer verb, eller hur du räknar betelnötter i Papua Nya Guinea. Trots att de låter fantastiska så krävs det ofta inga förkunskaper för att lösa dem. Allt som krävs är logiskt tänkande och en vilja att utforska nya kreativa möjligheter. Och, såklart, en förkärlek för att försöka översätta språk du aldrig ens hört talas om.

Uttagning

Lingolympiadens första runda sker på ett gäng universitet runtom i Sverige (Stockholms Universitet, Göteborgs Universitet, Umeås Universitet, Uppsalas Universitet och Lunds Universitet). Deltagarna skriver prov på förmiddagen och lyssnar på lingvistikföreläsningar på eftermiddagen. Tävlingen är öppen för alla gymnasielever eller ungdomar i gymnasieålder. Lärare och universitetsstudenter är mycket välkomna att följa med, men kan inte delta i tävlingen. Sedan allt är såklart helt gratis, allt som krävs är att du blir medlem i Unga Forskare Stockholm (kan göras automatiskt vid anmälan till tävlingen).

Final

På den årliga finalen i Stockholm möts Sveriges främsta tävlanden och gör upp om resestipendium till IOL (se nedan). Här får deltagarna en intensiv helg, där de utöver att lösa utmanande uppgifter bland annat får konstruera sina egna lingvistikproblem. På schemat står även mysiga kvällsaktiviteter och diskussioner om fonetik och grammatik.

IOL – ”Lingvistik-OS”

Sedan en tid tillbaka skickar Sverige varje år två lag om fyra personer till International Olympiad in Linguistics, IOL. Detta är en stor och prestigefylld internationell olympiad, som varje år lockar hundratals deltagare från Japan, USA, Isle of Man, Grekland, Israel, Sydkorea och många fler… som alla vunnit sina nationella uttagningar. Utöver ett individuellt prov och en lagtävling är IOL-veckan ett festligt socialt evenemang. Deltagarna umgås, diskuterar språk, reser runt i värdlandet, lyssnar på föreläsningar av lokala forskare och deltar i olympiadens traditioner. För många är det en ojämförlig upplevelse: att på så kort tid få möta så många nya kulturer, människor och tankar.

Arrangör

Lingolympiaden arrangeras av Unga Forskare Stockholm i samarbete med Institutionen för Lingvistik på Stockholms Universitet, Avdelningen för Lingvistik på Lunds Universitet, Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs Universitet. Institutionen för Språkstudier vid Umeås universitet, Institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala Universitet med stöd av Kungliga Vitterhetsakademien och Skolverket.

Information

Tävling Lingolympiaden

Internationell tävling International Linguistics Olympiad (IOL)

Arrangör Institutionen för Lingvistik vid Stockholms universitet, Avdelningen för Lingvistik vid Lunds universitet, Institutionen för Lingvistik och Filologi vid Uppsalas universitet, Institutionen för Språkstudier vid Umeås universitet, och Unga Forskare Stockholm

Besök hemsidan