Programmeringsolympiaden

Vad är Programmeringsolympiaden?

Programmeringsolympiaden är det svenska gymnasiemästerskapet i problemlösning med hjälp av programmering, öppen för alla Sveriges ungdomar upp till och med gymnasiet. Programmeringsolympiaden fungerar även som Sveriges uttagning till International Olympiad in Informatics (IOI), den internationella programmeringsolympiaden. Den arrangeras helt ideellt.

IOI 2013 i Australien. Sverige tog ett guld, två silver och ett brons.

Hur fungerar Programmeringsolympiaden?

Programmeringsolympiaden består av flera tävlingsmoment. Två kvaltävlingar sätter igång tävlingssäsongen. En hålls ute på Sveriges gymnasieskolor (du som lärare kan anmäla din skola här), och en hålls online (dit du som elev kan anmäla dig här). Deltagarna med bäst resultat från de två kvaltävlingarna bjuds sedan in till en finaltävling på plats någonstans i Sverige. Här koras Sveriges Gymnasiemästare i Programmering.

Tävlandet tar dock inte slut där. För att ta ut laget till IOI finns en sista tävling, den Kluriga Algoritm-Talang-Tävlingen, med uppgifter i klass med de internationella tävlingarna som används för att slutligen ta ut programmeringslandslaget.

Hur tävlar man i programmering?

En programmeringsuppgift beskriver ett problem som man ska försöka lösa. Ett sådant problem kan till exempel vara att minimera väntetiden på en hiss i ett flervåningshus, planera ett vägnät på bästa sätt, eller att optimera hur ett flygbolag ska planera sina flyglinjer.

Till skillnad från den matematiska problemlösningen är det inte du själv som ska beräkna svaret. Istället ska man skriva ett program som kan lösa uppgiften automatiskt. Man måste också se till så att programmet är tillräckligt snabbt och använder datorns minne effektivt.

När man programmerat en lösning man känner sig nöjd med skickar man in den till det automatiska domarsystemet, som bedömer programmet på en mängd hemliga testfall och sedan poängsätter ditt program. Du kan läsa mer detaljerat om hur processen går till på Programmeringsolympiadens introduktion.

Historia

Tävlingen har funnits ända sedan 1989. Sverige har deltagit i IOI ända sedan den första nationella tävlingen anordnades, och har genom åren gjort väldigt starka resultat - IOI är den internationella olympiad som Sverige presterat absolut bäst i, med många medaljer och två vinster. Sverige var värd för IOI 1994.

Vid sidan av IOI deltar Sverige också i de regionala mästerskapen Baltic Olympiad in Informatics, för länderna runt Östersjön. Den arrangeras på våren, och fungerar därför också som ett träningsläger inför sommarens IOI. Sverige var värd för BOI 2000 och 2009.
Tävlingen sponsras av Spotify, Skolverket, Linköpings Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Programmeringsolympiadens rättningssystem samt hemsidan tillhandahålls av Kattis.

Information

Tävling
Programmeringsolympiaden

Internationell tävling
International Olympiad in Informatics (IOI)

Arrangör
Programmeringsolympiaden Sverige

Besök hemsidan