Skolornas matematiktävling

På hörnen i en regelbunden 2003-hörning placeras brickor som har en röd och en blå sida. Följande operation är tillåten: Om två hörn med en gemensam kant har brickor med samma färg upp, får man vända på dessa brickor. Visa att man kan göra sådana operationer tills alla brickor har samma färg upp, oavsett hur färgerna var fördelade från början.

SMT-kval 2003, uppgift 5.

Skolornas matematiktävling (SMT) arrangeras av Svenska Matematikersamfundet och är den tävling genom vilken man går för att bli uttagen till Internationella matematikolympiaden (IMO). SMT i sig är bara en del av uttagningen, men finalplats, eller deltagande i tidigare IMO, krävs för att bli behörig till korrespondenskursen. Laget tas ut efter sammanvägning av resultaten i SMT, Nordiska matematiktävlingen och korrespondenskursen. Men, tävlingen är inte bara viktig som uttagningsinstrument. Den är ett utmärkt sätt att låta Sveriges gymnasieelever se matematik som är mer spännande än den som finns i läroböckerna och att stimulera till arbete med matematik utan betygspress.

Skolornas matematiktävling – inte bara för treorna!

Skolornas matematiktävling har en kvalomgång och en finalomgång. Kvalomgången skrivs på skolorna i september. Den utgörs av en skrivning som innehåller sex problem som ska lösas på fem timmar. Problemen kräver sällan många matematikkurser och Matematik 2 kan räcka långt. Däremot kräver problemen ofta flera steg och stor kreativitet för att lösas – det finns ingen bok med exempel som man kan härma. Problemlösningsförmåga är det viktigaste. Därför är det vettigt att inte vänta med deltagandet tills trean, utan börja redan i tvåan eller till och med ettan för att träna på denna kreativa problemlösning. Ofta går en stor del av SMT-finalisterna i tvåan. För grundskoleelever som redan hävdat sig i högstadietävlingar kan det också vara en bra idé att testa på SMT redan under grundskoletiden. Det händer att de går till final.

Lagtävling mellan skolorna

En del av kvalificeringstävlingen är lagtävlingen. Alla skolor med minst tre deltagare är med. De tre bästa poängen på skolan summeras och man får då en lagpoäng. Laget väljs alltså inte ut på förhand utan består av de tre som presterat bäst på skolan. Det innebär en stor prestige att vinna lagtävlingen, vilken inte ska underskattas som dragplåster för duktiga niondeklassare. De fem bästa lagen får dessutom pengapris.

Finalen – ett tillfälle att träffa likasinnade.

De 20-30 bästa i kvalomgången bjuds i november in till en finalomgång på något av Sveriges matematiktunga universitet. Utsocknes boende får resa och boende både bokade och betalda. Finalisterna får en lördag med tävling på förmiddagen, på samma form som i kvalet men med svårare problem, aktiviteter på eftermiddagen medan skrivningarna rättas, samt en middag med prisutdelning på kvällen. Alla finalister får pengapris och de sex bästa uppmärksammas särskilt. Vinnaren får dessutom en resa till Cambridge av Brummer och Partners, som är tävlingens huvudsponsor. Efter tävlingen brukar maffia och andra lekar lekas på de utsocknes hotell, ibland hela natten. Detta är ett ypperligt tillfälle att lära känna andra matematikintresserade från hela landet.

Möjlighet till ett halvårs extra matematikträning.

Efter SMT-finalen startar en korrespondenskurs som alla finalister kan delta i. Denna syftar både till att träna upp deltagarna för de svåra problemen på Internationella matematikolympiaden och att ge underlag för att välja ut laget. Även om man inte lyckas komma med i IMO-laget får man ut väldigt mycket av kursen, till exempel rejält förhöjd problemlösningsförmåga, ökat tålamod med matematiska problem, samt kunskaper i flera nya matematiska områden. Man lär även känna de andra kursdeltagarna mycket bättre genom nätlektioner och träningsläger. Om man är en av de sex lyckliga att faktiskt komma med får man dessutom en resa till den äldsta och största internationella vetenskapsolympiaden av de alla – IMO.

IMO-laget 2014

Det är skolan som anmäler sig.

För att delta i tävlingen måste man se till att ens lärare anmäler skolan. Läraren behöver gå in på tävlingens hemsida och fylla i en ansökningsblankett, eller mejla till [email protected] Även grundskolor får anmäla sig om de har en väldigt duktig elev. Grundskolorna deltar dock inte i lagtävlingen. Observera att det är skolorna som anmäler sig och inte personerna! När läraren anmält skolan är det bara att hitta en skrivningssal, kalla eleverna som vill skriva, ta emot skrivningen, kopiera upp den, dela ut och sätta någon på att vakta. Endast kvalomgången kräver något från lärarna. Rättningen av kvalskrivningarna och finalen sköts helt av Tävlingskommittén.

Information

Tävling
Skolornas matematiktävling

Internationell tävling
International Mathematical Olympiad (IMO)

Arrangör
Svenska matematikersamfundet

Besök hemsidan